Blog
Korte Winter – en nu eruit!
… daar kwam die alweer – de eerste Egel op het Land vandaag. Niet echt verrassend, want ook de palmkool begint al met bloeien, de boerenkool toont knoppen en sommige spruitjes hebben ook al besloten om uit het voormalig ronde bolletje een geopende kool met groeiende stengel te vormen. Alles wil eruit… Koud is het nog wel, dus gelukkig gaat het niet te hard: Wij krijgen de tijd om elk stapje van de natuur met veel bewondering te volgen en…
Pokemon-Plaag in de BioGroente
We werken op deze boerderij al jaren alle dagen op het land maar wij wisten helemaal niets van hun bestaan af: Ze zitten blijkbaar overal… De scholieren, die bij ons onkruid wieden en de groente pakken voor de markt wezen ons erop: Voor ons oude ogen zijn de beestjes wel te klein om te zien, je hebt er een smartphone- camera met automatische vergroting bij nodig, werd ons verteld. Maar wat willen die dingen hier plotseling zo in zo grote…
Oogstfeest zondag 4 oktober
VOLGEBOEKT! Op de markt zie je het aan de overvloed aan regionale groente: Het is oogsttijd en wij zijn rijk beloond voor onze moeite en werk! Allerlei lekkere groenten staan op het land en deels al in de schuren. Wij willen dit graag met jullie delen: Op zondag 4 oktober geven wij een oogstfeest op de boerderij met diner! Eerst een rondgang waarbij wij de oogstwagen vullen (oogsten), dan even gezellig bijkomen in de tuin en daarna genieten van het…
Kasleven
Net voor begin van de eerste tomatenoogst waren wij dit jaar bij de biologische kasteler in Ens. Bewonderenswaardig, wat er allemaal voor vakkennis gebruikt word in de bio-teelt! Bepaalde luizen, die voor tomaten en paprika niet schadelijk zijn, worden aan aparte planten in de kas gefokt. Ze bieden voer aan de vijanden van alle luizen die ook in de kas zijn, en die vallen ook meteen de luizen van de paprika aan, mits die in de kas verschijnen. Laat de…
Lente
‘Volle grond’ wordt hier de teeltmethode genoemd, die zonder beschermende kassen direct onder de zon gebeurd. Gewoon in de volle aarde, zoals de natuur het ook doet! Bijzonder vol lijkt de grond op dit moment niet, alleen de allereerste voorjaarsgroenten (foto: Tuinbonen) steken hun jonge blaadjes uit de koude klei de hemel tegemoet. Maar de grond zit natuurlijk wel vol: er zijn al een heleboel gewassen gezaaid. Piepkleine zaadjes liggen in de aarde, te wachten op wat regen en een paar…
Open dag 2015
Zondag 21 juni is er weer een open dag op de boerderij! Wat is er te doen, te proeven en te zien? – rondleiding op de boerderij en over de akkers – groentespeurtocht – aardbeien plukken en smullen – kampvuur met lekkere hapjes – gratis onkruid wieden 🙂 – en meer! Kom gezellig langs om te kijken waar jouw eten vandaan komt en kennis te maken met het boerenleven! Tijd: 11.00 – 16.00 uur Adres: Zwijnsweg 5, 8307 PP, Ens…
Recept: waldorfsalade
Tijdens een gezellig etentje met alle werknemers en vrijwilligers van Henrikes Farm, werd deze salade als een van de lekkerste favorieten gekozen. Daarom willen we het recept graag delen, lekker als bijgerecht tijdens feestelijke diners of een lunch om heerlijk van te genieten! Ingrediënten: knolselderij, twee of drie appels, walnoten, mayonaise, room en yoghurt. Rasp de knolselderij fijn en de appels grof, hak de walnoten en meng alles lekker door elkaar en smullen maar! Nu te koop als een ‘do-it-yourself-pakketje’ op de…
Bloeiende broccoli
Dappere doorbloeiers! Tijdens deze donkere dagen zijn er toch nog planten die gewoon gaan bloeien als ze het tijd vinden. Om op warme dagen de late bijen en vliegjes nog wat voer bieden, terwijl van de bomen langzaam al het blad eraf valt en in het veld de boerenkool overheerst. Deze bloeiende broccoli mag voorlopig blijven staan – het is gewoon te mooi bij het oogsten, wanneer de klei langzaam aan de laarzen omhoogkruipt naar de broekspijpen en en alles…
Bonter kunnen we het niet maken
Paarse en gele bloemkolen, bestaan ze echt? Ja! Niet alleen witte, maar ook gele en paarse bloemkolen worden nu geoogst van het land. Dit geeft bijzondere reacties op de marktkraam, vooral kinderen vinden het prachtig. Een feest aan kleuren op onze kraam (en in de webwinkel) en op je bord. Proef jij het verschil? Een opsomming van onze meest kleurrijke producten: gekleurde mini-tomaatjes bonte biet snijbiet in diverse kleuren wilde aardappels boontjes in drie kleuren pompoenen in verschillende smaken en kleuren regenboogpeen…
Graan oogsten
Vandaag zijn we op onze kleine percelen zeldzame graansoorten (o.a. “blauwe” tarwe) wezen oogsten! Met onze medewerkers en de Wwoofers kregen wij een workshop over maaien met een ‘zicht’ (lees hier wat dat is). Een van onze vaste klanten aan de kraam bracht zijn werktuig mee en leerde ons deze oude techniek. Het resultaat is prachtig: de bij elkaar gebonden koren op het land. Later in het jaar gaan we het graan dorsen en kan het verwerkt worden in heerlijke…
- « Vorige
- 1
- 2
- 3
- Volgende »